AED

AED

 

Wekelijks worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand.
Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt.

Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren.

Wat is een automatische externe defibrillator (AED)?

Een AED is een compact en gemakkelijk te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Alleen defibrilleren is dus niet voldoende.
Bij een circulatiestilstand is vroegtijdig alarmeren, hartmassage en beademing de eerste en meest eenvoudige hulp die men kan en moet bieden.

Deze handelingen zullen in het algemeen niet leiden tot herstel van de circulatie, maar zullen vooral het ontstaan van schade aan hersenen en hart, als gevolg van de circulatiestilstand, vertragen.
Hartmassage en beademing worden uitgevoerd in afwachting van geavanceerdere medische maatregelen. Defibrillatie is zo’n maatregel.

Training:

De AED is een veilig apparaat in handen van EHBO-ers die een opleiding hebben gevolgd in reanimeren en het gebruik van het apparaat.
De AED kan geen schade toebrengen aan de patiënt doordat de ingebouwde software niet toestaat dat een elektrische stroomstoot wordt afgegeven als dat niet gewenst of noodzakelijk is. In Nederland mag iedereen (die kan reanimeren en de AED bedienen) als goed burger een AED inzetten wanneer dit nodig is. Juridische bescherming wordt dus automatisch door de wet zelf geboden.

Stichting Hartveilig Landgraaf:

In april 2011 is de Stichting Hartveilig Landgraaf opgericht:

www.hartveiliglandgraaf.nl

Het doel van de stichting is om het aantal overlevenden na een hartstilstand te vergroten.
Daarnaast houdt de stichting zich bezig met:

  • Plaatsen en beheren van AED’s en het op geoorloofde wijze bijeenbrengen en beheren van middelen om het voorgenoemde doel te kunnen verwezenlijken.
  • Geven van bekendheid en publiciteit aan de stichting en haar doelstelling.
  • Werven van vrijwilligers.
  • Uitnodigen van vrijwilligers voor opleidingen.
  • Bijhouden van een adressenbestand van vrijwilligers en controleren van de actualiteit van de gegevens.
  • Communicatie met vrijwilligers en met andere hulpverlenende organisaties.
  • Opleiden van vrijwilligers en het verlenen van nazorg.

Hartveilig:

In het kader van het project 'Hartveilig' zijn op strategische plaatsen in Landgraaf automatische externe defibrillatoren (AED's) geplaatst.

Locaties met defibrillatoren/AED's:

  • De Heigank (Nieuwenhagen)
  • Café D’r Eck (Rimburg)
  • Partycentrum Het Streeperkruis (Schaesberg)
  • Wijkcentrum ‘t Eikske (Schaesberg)
  • Gemeenschapshuis D’r Sjtee Uul (Ubach over Worms)
  • Rabobank Op de Kamp (Nieuwenhagen)

Kijk voor de actuele lijst op www.hartveiliglandgraaf.nl

Vrijwilligers:

In de afgelopen periode zijn vrijwilligers geworven en waar nodig opgeleid om deze AED's te kunnen bedienen. Deze vrijwilligers zijn onderdeel van een netwerk van hulpverleners dat bij een hartstilstand snel ter plaatse kan zijn. De gemeente gaat ervan uit dat een netwerk van circa 250 opgeleide vrijwilligers realistisch en haalbaar is, want 'iedereen wil immers levens redden' (aldus wethouder Harry Leunessen). Met project Hartveilig hoopt de gemeente het aantal mensen dat sterft aan een hartaanval te verminderen.

Vrijwilligers voor Hartveilig hoeven geen ervaring te hebben in het bedienen van een AED; de gemeente zorgt voor de noodzakelijke opleiding inclusief herhalingslessen. Omdat reanimeren een behoorlijke impact kan hebben op mensen, wordt er eveneens aandacht besteedt aan de nazorg voor de vrijwilliger.

Wilt u ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe weten de vrijwillige hulpverleners dat hun hulp gewenst is?

Dit gebeurt aan de hand van AED-Alert. AED-Alert is een sms-dienst die ervoor zorgt dat aangemelde vrijwillige hulpverleners en AED's worden ingeschakeld om hulp te bieden bij een hartstilstand.

Hoe werkt AED-Alert?

Als er bij de meldkamer van 1-1-2 wordt gemeld dat iemand een hartstilstand heeft gehad, wordt de zogenaamde AED-Alert in werking gesteld:

  • Vrijwillige hulpverleners die binnen een straal van (bijvoorbeeld) 500 meter van de postcodelocatie van het slachtoffer wonen of werken, krijgen een sms-bericht. In dit bericht wordt de hulpverlener opgeroepen naar het slachtoffer te te gaan en te starten met reanimeren.
  • AED-Alert stelt vast welke AED's zich binnen een straal van (bijvoorbeeld) 500 meter van het slachtoffer bevinden.
  • Vrijwillige hulpverleners die binnen een straal van 300 meter van elk van deze AED's wonen of werken, krijgen een sms-bericht. In dit bericht wordt de hulpverlener opgeroepen om de AED op te gaan halen en te gaan defibrilleren.

Door de scheiding tussen mensen die kunnen reanimeren en mensen die kunnen defibrilleren, wordt nodeloos tijdverlies voorkomen.